run

run

недеља, 1. октобар 2017.

Botanička bašta - planinarski dom Stražilovo

Svako ko bude pročitao naslov ostaće u rebusu zbog čega ovo pišem i kakve veze neka bašta, pa još botanička ima veze sa trčanjem, a još manje sa orijentiringom. Ali čitanjem ovog posta sve će vam se razjasniti, pa ono što je nemoguće povezati postaće povezano.
 Ovo pre svega pišem jer sam i sam veliki zaljubljenik u sve ono, pomično i nepomično što raste ili se kreće zemljom. Toliki broj sati boravka u prirodi, trčeći, pešačeći, mora da probudi u tebi radoznalost o stvarima pored kojih prolaziš. Pa tako godinama, uspeo sam da naučim kako hrast kitnjak, mogu razlikovati od hrasta medunca, znam da je kukurek veoma otrovna biljka, kao i  to da dva kestena, pitomi i divlji nisu uopšte iz iste porodice. E, upravo tu počinje smisao cele ove priče o botaničkoj bašti. 
Ideja planinara, a mog prijatelja Branislava Srdića, realizovana je na sveopšte zadovoljstvo. Oko planinarskog doma na Stražilovu posađeni su razni primerci drveća, žbunova, puzavica. Ispred svakog primerka stoji tabla sa podacima o biljci. Instaliranjem aplikacije na mobilni telefon (wi-fi je besplatan), posetilac ima priliku da učestvuje u edukativnoj igri. Prvo izabere jednu od ponuđenih staza, a zatim traži biljke koje su označene na mapi (sličnoj orijentiring mapi). Kada pronađe zadatu biljku, QR kodom čekira svoj pronalazak i  dobija tri pitanja u vezi sa drvetom/žbunom koji je našao. Odgovore može da nađe na info-eduko tabli koja stoji pored svakog drveta/žbuna, koja opisuje sve što je potrebno znati o pronađenom živom objektu. Takmičaru se meri vreme tokom trajanja igre, a za netačan odgovor učesnik se kažnjava sa 5 sekundi. 
Nadam se da ste shvatili, iskreno sam bio zapanjenj i prijatno iznenađen, oduševljen. Većinu klinaca orijentiring kluba Stražilovo poveli smo na otvaranje. Deca su jurcala sa telefonima na sve strani i po obavljenom poslu, hteli su još. Čak sam i sam, krišom prošao jednu stazu, tako reći podetinjio, ali ima se šta naučiti. Nije sramota ne znati, sramota je ne hteti znati, rekao je Gete i bio je upravu.
Sama ideja je sjajna,  od orijentiringa, biologije - botanike, čak principa netačnog odgovora koji nosi pet sekundi, podseća me na biatlon gde lang-lauferi (trkači na skijama) promašajem mete dobijaju kazneni minut. Ali najbitnija stvar, da je sve to smešteno u danas, na žalost neophodnu stvar, a to je mobilni telefon, pa tako zavisnost od tehnologije usmeravamo u pozitivnom pravcu, gde pored loših posledica stvaramo one pozitivne, ne sluteći da svoju opštu kulturu dopunjujemo nečim novim.

prvi degustatori - karlovačka deca

Danas tokom treninga, pala mi je na pamet primena ove aplikacije. Mislim pre svega na već postojeću botaničku baštu - Dvorsku baštu, koja poseduje impozantne primerke nekih biljnih vrsta, a pored svega dostupnija je zbog mesta gde se nalazi, pa pored turističkih usluga koje Sremski Karlovci nude, ovo može da bude još jedna. Aplikacija bi mogla da se uradi i za Dunavski park. Bukvalno na svakom mestu gde postoji veći broj različitih drveća. 
Toplo preporučjem, ako ste na Stražilovu, skoknite do planinarskog doma isprobajte ovaj vid edukacije. Takmičite se sa svojim prijateljima, decom, familijom, siguran sam da će vam se svideti.

Нема коментара:

Постави коментар