run

run

четвртак, 12. мај 2016.

World orienteering day

  Došao je dan da se ostvari sjajna ideja. Velika ideja za tako mali grad, Sremske Karlovce. Kao što japanska poslovica glasi: ,,Ako želiš da planiraš za godinu dana, posadi pirinač, ako planiraš za deset godina, posadi drvo, a ako planiraš za ceo život, podučavaj nekog."
 Poziv koji je bio upućen od strane direktora kluba - Dragiše oberučke je prihvaćen sa moje strane.
Tog dana sam poranio i krenuo u ostvarivanje zacrtanih planova za prvenac obeležavanja ,,Svetskog dana orijentiringa". Posao nije bio mali, na spisku sam imao 531. učenika koje je trebalo upoznati, a pre svega zainteresovati.

 Sa malom kartom na kojoj je ucrtana OŠ ,,23 oktobar" i park iza nje, tog dana su jurili neki budući orijentirci. Bilo ih je raznih, od onih koji su odma` smotali kartu u džep i gurnuli kažiprst u nos, do onih od kojih nisam mogao doći do reči jer su bili omađijani postojanjem takvog sporta. Pa tako su svi kroz edukativnu igru saznali šta je to orijentiring, a oni koji su to znali mogli su malko da podignu nos i ponosno da izgovore ,,pa ja sma član Stražilova", tad bi se graja podelila, pa bi i taj član bio zasut gomilom pitanja od strane radoznalih glavica.

Stoga se nadam da će valjda ubuduće biti mesta u anegdotama karlovačkih orijentiraca i za moje ime. Pa kao što danas doktor Bora ne da zaboravu velikog Radu Kovačevića gde svaku fruškogorsku izohipsu pamti i opisuje, valjda će ova mlađa pokolenja Popovića, Šimunovića, Benišeka pisati o nekim sadašnjim Bauerima, Petrovićima, Šarićima.
 Mada taj 11. maj nije samo obeležio dan orijentiringa, sin David je u konkurenciji 2000 crteža na temu ,,moje mesto u mom gradu" dobio nagradu sa još 17 vršnjaka.

Nagradu mu je uručio muzej grada Novog Sada, ali ono što baca malu senku na tu nagradu, jeste poklon koji je dobio. Poklon je pored pribora za crtanje imao i kartu Novog Sada, koju je David odmah izvadio, bacio  pogled ka Dunavu, pa prema tvđavi, pa opet prema Novom Sadu, Dunavu, pa ka tvrđavi i pokazao prstom na kartu rekavši: ,,mi smo ovde". Tako da se onaj broj s početka -  531 uvećao za još jedan.

Нема коментара:

Постави коментар